Daniëlle schrijft in haar werkboekje op een bankje in een café in Breda waar ze een dag remote werkt.
4 minuten

SEO, SEA, Say What?

De verschillen tussen SEO en SEA simpel uitgelegd

SEO of SEA. Wellicht heb je deze termen ooit wel eens voorbij komen horen als je bezig bent geweest met je website. En de kans is dan groot dat je nu denkt “ik heb die klok wel eens horen luiden, maar die klepel ben ik totaal vergeten”. Er zijn veel verschillen tussen SEO en SEA, maar er is ook een overeenkomst: Ze kunnen er beide voor zorgen dat je met je website hoger in Google komt te staan. En dat is wat we allemaal willen toch? In dit blogbericht vertel ik wat meer over beide manieren, de kosten, de resultaten en de belangrijkste verschillen.

SEO en SEA: Het grootste verschil

  • SEO, Search Engine Optimization gaat over de natuurlijke, organische resultaten die in Google naar boven komen.
  • SEA, Search Engine Advertising gaat over de betaalde resultaten in Google, de advertenties.

En in Google zelf ziet dat er zo uit. De resultaten waarvoor een bedrijf betaalt om bovenaan te staan, gaan vooraf door het woord “Advertentie”. De zoekresultaten die dit niet hebben, zijn organische zoekresultaten d.m.v. SEO.

 

Overige verschillen tussen SEO en SEA

  • Bij SEO kan het weken of zelfs maanden duren voordat je een stijging van je zoekresultaten ziet. Bij SEA sta je, wanneer je genoeg betaalt, direct bovenaan in Google op bepaalde zoektermen.
  • SEO is lastiger te meten dan SEA. Tuurlijk weet je wat je zelf besteedt aan het verbeteren van je website, of aan de tekstschrijver die dit doet, maar bij SEA is het simpeler. Je betaalt een “x” bedrag per dag en per klik op je advertentie. Je stelt vooraf in wat je wilt uitgeven, ga je daar overheen dan stop je met adverteren.
  • SEO zoekresultaten komen onder de SEA resultaten in Google. Je moet er dus eerst een stukje voor naar beneden scrollen. De een slaat met liefde de advertenties over (want, reclame), de ander kijkt hier niet naar en klikt simpelweg op het eerste dat hij/zij te zien krijgt.

SEA is dan toch een stuk beter dan SEO?

Op basis van bovenstaande verschillen zou je dat misschien denken. Maar dat is zeker niet zo.

  • Voor sommige mensen voelt het een advertentie te veel als reclame en dat kan een reden zijn om door te scrollen naar de eerste natuurlijke zoekresultaten.
  • Resultaten die je met SEO behaald, zijn blijvend (wel goed je content regelmatig blijven verversen uiteraard!) terwijl die van SEA verdwijnen op het moment dat je stopt met betalen.
  • SEA werkt op basis van advertentiebudget, met SEO heb je daar niet mee te maken. Je huurt een tekstschrijver in of stopt zelf wat tijd in het schrijven van slimme SEO proof teksten. Het kost je dan wat tijd en moeite, maar de klik op jouw bericht is vervolgens gratis.

De keuze is aan jou

Wanneer je aan de slag wil met de vindbaarheid van je website is de keuze dus aan jou om te bepalen welke manier het beste bij jouw bedrijf en je budget past. Misschien past SEO beter bij jou, of wellicht wil je een combinatie van beide; het ene sluit het andere niet uit tenslotte. Interesse in een SEO Check van jouw website? Let me know! Ik bekijk je website en binnen een paar dagen ontvang je van mij inzicht in jouw SEO Resultaten. Vrijblijvend, geen kleine lettertjes, gewoon gratis en in gewone mensentaal. Aanvragen kan hier!

Ondersteuning nodig bij jouw Copy & Content?