5 minuten

Efficiënt thuiswerken met tomaten

Tomaten? Die uitleg volgt later! 😉 Eerst wat over de reden dat ik een blog schrijf over locatie-onafhankelijk en thuis werken. De mogelijkheid om locatie-onafhankelijk te werken is een van de redenen waarom ik startte met mijn eigen bedrijf. Niet dat ik het niet naar mijn zin had op de kantoren waar ik werkte, in tegendeel! Zo vergeet ik nooit de onvergetelijke tafelvoetbalkampioenschappen bij Schoonenberg, de Heel Holland Bakt waardige baksels van mijn collega daar of de bruisende, jonge energie van Every Day, mijn laatste werkgever. En toch, ondanks al die fijne ervaringen trok het locatie-onafhankelijk werken mij.

Thuis werken – van luxe naar een must

Zelf bepalen wanneer ik werk, waar ik werk en hoe lang. Soms in een gezellig café, dan weer op een co-working plek of gewoon thuis in een oude joggingbroek met een boterham op schoot. Het leek me heerlijk! En nu, met die ellendige Corona Crisis waar we middenin zitten is de mogelijkheid voor locatie-onafhankelijk werken niet meer zozeer een luxe, maar een must. Iets waar ik voor koos als idealistische droom, is nu een gedwongen werkelijkheid voor veel mensen. In dit artikel deel ik daarom mijn ervaringen en deel een techniek met je die je helpt om productief thuis te werken: De Pomodoro Techniek.

 

De Pomodoro Techniek – Dé techniek voor uitstellers

En onder die groep reken ik mezelf vaak ook. Snel afgeleid ook. En onder druk, ja dan werk ik het allerfijnste. Geef me een ontiegelijk strakke deadline en ik ga als een speer. Maar eerlijk, je hebt niet altijd een strakke deadline. En ik besef ook wel dat het soms gewoon fijn is om werk op tijd gedaan te hebben. En dat lukt een stuk beter wanneer je daar een slimme techniek bij gebruikt. En als ie voor mij, Koningin Afgeleid werkt, dan werkt ie zeker voor jou! Komt ‘ie dus, de Pomodoro Techniek:

Stap 1

Haal geen tomaat in huis, dat is dus niet nodig. De techniek heet zo omdat ‘ie bedacht is door de Italiaan Francesco Cirillo, die een kookwekker in de vorm van een tomaat gebruikt. Een tomaat, oftewel pomodoro in het Italiaans. Een kookwekker is anno nu overigens ook niet nodig, een mobiel of horloge met timer werkt zeker zo fijn!

Stap 2

Neem een leeg vel papier of digitaal document en ga na wat je nog aan activiteiten moet doen. Schrijf ze op, zodat je ze niet langer alleen in je hoofd hebt zitten (rust!). Ik neem als voorbeeld even het schrijven van een Blogbericht en het bedenken van Social Media Content.

Stap 3

Schrijf op een ander vel papier de taken die je moet doen, die voortkomen uit de activiteiten die je moet doen. Ga je een blogbericht schrijven (activiteit), dan kunnen je taken bijvoorbeeld zijn:

  1. Research Blogbericht doen
  2. Versie 1 van het blogbericht schrijven
  3. Blogbericht afronden
  4. Onderwerpen bedenken voor Social Media Posts + Uitschrijven
  5. Afbeeldingen bij Social Posts zoeken + Inplannen in Social Media

Iedere taak staat hierbij voor 25 minuten, oftewel 1 Pomodoro.

Stap 4

Zet je timer op 25 minuten en starten maar! Je gaat aan de slag met de taak die de hoogste prioriteit heeft. Zet je timer en blijf gedurende die tijd gefocust op die ene taak. Geen appjes lezen, geen vragen van anderen beantwoorden en krijg je tijdens die 25 minuten toch een lumineus idee; schrijft het op en ga verder met je taak.

Stap 5

Taak klaar; tijd voor pauze! Zit je tijd, je Pomodoro, erop? Neem dan 3 tot 5 minuten pauze. Check je Instagram, haal koffie, ga naar de WC, lees wat nieuws, iets om je af te leiden en je brein te resetten, zodat je daarna weer verder kunt met je volgende Pomodoro. Ga daarmee door totdat je 4 Pomodoro’s hebt afgerond.

Stap 6

Pomodoro’s = Langere pauze verdiend! Yes, je hebt 4 Pomodoro’s afgerond! Tijd voor een langere pauze van ongeveer een half uur. Tijd voor een ommetje en wat eten (dat is voor mij een beloning an sich die al heel goed werkt 😉). Je bent productief geweest, voelt je goed daarover en mag jezelf belonen met een pauze!

 

Ondersteuning nodig bij jouw Copy & Content?